VriendenPrent 2012
VriendenPrent 2012

Dit jaar hebben wij Erna van Mondfrans bereid gevonden de VriendenPrent te maken. Erna heeft een zeefdruk gemaakt. Het is de derde VriendenPrent op rij. De prent wordt op 14 oktober gepresenteerd in het Grafisch Atelier Alkmaar. Dhr. Jan Krijgsman zal het openingswoord verrichten.

Een bezoek aan Walloniƫ, juni 2011.
"Schilderen is, nu ik ouder ben en het zeefdrukken te zwaar wordt, voor mij de hoofdzaak geworden wanneer ik iets te vertellen heb, al was het alleen maar dat als je boft de kwast exact gehoorzaamd wat het hoofd dicteert. Alles is mogelijk. Denk je na een tijdje dit moet een beetje zus of zo, dan kan dat. Bij het drukken van een zeefdruk is dat anders. Een 7 of 8 kleuren druk drukken brengt teleurstelling en bofjes met zich mee. Een onherroepelijke bezigheid. Het staat voor mij onmiddelijk vast welk onderwerp schilder of zeef zal zijn. De prikkels moeten voor mij van buitenaf komen, en in Juni 2011 ging een langgekoesterde wens in vervulling, een bezoek aan Walloniƫ. Op weg naar Frankrijk er vaak langsgeraasd en ter hoogte van Nivelle dacht ik altijd, ik moet daar eens in. Nu was het zover!
Lieflijk glooiend landschap met vaak rode huisjes of een hele avenue midden door een eucalyptus kleurig veld. Men klapt daar geen Vlaams meer. Men spreekt Frans, zodat je toch het gevoel hebt van ver over de grens te zijn. Een huisje gegoegeld, en daar gingen wij, de kat en ik. Aardig volk, in huis alles van dik eikenhout opgetrokken en in elk vertrek 6 stopcontacten, plus een grote tuin. De tweede dag gingen wij alle 2 op avontuur uit. 14 Dagen, ik dan, heerlijk getekend en veel "opslag" gemaakt. Er hing een hoog zeefdrukgehalte in de lucht. Vandaar deze prent, en tot meerdere glorie van het Grafisch Atelier Alkmaar door mij voorzien van een met de hand geschilderd gouden randje."

Erna van Mondfrans