Tentoonstellingen

Het Grafisch Atelier Alkmaar heeft een aparte tentoonstellingsruimte, soms wordt de lithografie ruimte eveneens benut. Er is een mooie vitrinekast en drie rekken met showmappen, waarin werk uit onze stock en bijzondere uitgaven.

Jaarlijks worden er zo’n 6 à 7 tentoonstellingen gehouden van alleen grafiek. GAA langs!

Tentoonstelling Theo Forrer

Tentoonstelling
Datum: 17 november 2019 - 28 januari 2020

Locatie: Grafisch Atelier Alkmaar  |  Plaats: Alkmaar, Nederland

Theo Forrer, 1923 - 2004  grafisch werk
Tentoonstelling 17 november t/m 28 januari 2020


Onlangs werd het GAA benaderd door Jostan Forrer met de vraag of wij grafisch werk van zijn vader de kunstenaar Theo Forrer wilden exposeren. Theo schilderde, tekende en maakte beelden, grafiek en gebrandschilderde ramen. Hij liet na zijn overlijden een enorme hoeveelheid schilderijen, tekeningen en grafisch werk achter, waar zijn zoons nadat hun vader was overleden een plek voor moesten vinden. Voor een groot deel is dat gelukt, maar het is ook mooi als dat nog eens onder de aandacht kan worden gebracht, vandaar dat Jostan, woonachtig in Alkmaar, bij het grafisch atelier aankwam met de vraag of wij het wilde tentoonstellen. Dat doen wij heel graag.

Theo heeft een bewogen leven achter de rug. Na zijn jeugd in Batavia, zijn mobilisatie tijdens de WOll, het werken aan de Burmaspoorweg en de Japanse kolenmijnen bij Fukuoka, belandde hij in een Amerikaans ziekenhuis op de Filipijnen, waar hij herstelde. Daarna kwam hij naar Nederland. Hier aangekomen koos hij ervoor om geen concertpianist, maar kunstenaar te worden en ook als tekenleraar te gaan werken. Hij voltooide een opleiding hiervoor, trouwde en kreeg 4 zonen.

Veel van zijn grafisch werk bestaat uit zwart/wit linosnedes, waarvan altijd maar 1 exemplaar is afgedrukt. Aan oplages deed Theo niet, hij maakte aan één stuk door nieuwe prenten. Soms bij een ets is er een eerste en een tweede staat van een prent te zien, zelfs bij lithografie werd er niet gekozen voor een oplaag volgens de traditie binnen de grafiek.

De oorlog heeft een blijvende invloed op zijn leven en werk, maar hij blijft geloven in het goede in de mens. In zijn werk zie je bijna altijd mensen of dieren soms met humor, maar ook serieuzere zaken. Hij verbeeld zijn onderwerp met passie en gedrevenheid, de arbeiders, circusmensen, prostituees, oude mensen, paarden en honden.

Theo participeerde in groepstentoonstellingen in het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Fodor in Amsterdam. Later exposeerde hij solo in het Frans Halsmuseum in Haarlem (1979) en op andere locaties. De laatste decennia woonde en werkte hij in Haarlem waar hij in februari 2004 is gestorven.

We zijn er trots op dat we een deel uit dit grote oeuvre bij ons kunnen exposeren!
Het werk kan ook worden gekocht en direct worden meegenomen. Het wordt een verkoop tentoonstelling waar alles tegen een lage prijs wordt aangeboden, zeker als je je realiseert dat het allemaal unica zijn.   


Bij de opening van de tentoonstelling van Theo zal Matthi Forrer op zondag 17 november om 16.00 uur spreken.


Rondom de feestdagen in week 52 en week 1, 2020 is het GAA gesloten.

 

Telefoon
072-5128075
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Doelenstraat 23
Alkmaar, Nederland

 

Duur van de tentoonstelling of activiteit


  • Van 17 november 2019 tot 28 januari 2020