Tentoonstellingen

Het Grafisch Atelier Alkmaar heeft een aparte tentoonstellingsruimte, soms wordt de lithografie ruimte eveneens benut. Er is een mooie vitrinekast en drie rekken met showmappen, waarin werk uit onze stock en bijzondere uitgaven.

Jaarlijks worden er zo’n 6 à 7 tentoonstellingen gehouden van alleen grafiek. GAA langs!

Koppermaandagprent 2019 & Nieuwjaarsreceptie

Activiteit
Datum: 13 januari 2019 16:00 - 18:00

Locatie: Grafisch Atelier Alkmaar

Voor de negende maal presenteert de Stichting Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar vol trots de Koppermaandagprent. Volgens onze traditie wordt deze prent aan alle Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar aangeboden op de eerste zondag na Driekoningen (6 januari). De prent is dit jaar gemaakt door de Alkmaarse kunstenares Tineke Hoogendam.

Op zondag 13 januari wordt de Koppermaandagprent gepresenteerd door Albert van Roeden, voorzitter van de Stichting Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar.

"Een kanotocht deze zomer door het Nationalpark Unteres Odertal (de grens tussen Duitsland en Polen) inspireerde mij tot het maken van een aantal schilderijen maar vooral tot materiaal onderzoek. Onder leiding van een bioloog en de Chef van het Nationalpark, leerden 14 kunstenaars uit verschillende landen over de flora en fauna van dat prachtige overstroom gebied van de Oder. De vondst van een zeldzaam waterplantje was dan ook een hoogtepunt en leidde tot grote vreugde bij de twee betrokken heren. Het water is aantoonbaar zuiver en het bijzondere stroomgebied van de Oder, deels gekanaliseerd, deels bedijkt naar Hollands model en deels vrij gelaten, blijkt een perfecte voedingsbodem te zijn voor nieuwe aanwas.
Het plantje werd gedetermineerd als ‘Najas Marina’ in het Latijn en Nixenkraut in het Duits. Het plantje komt ook in de Nederlandse wateren voor en heet hier Groot Nimfkruid.

Zeer vereerd met de opdracht van het Grafisch Atelier Alkmaar om voor januari 2019 de Koppermaandagprent te verzorgen lag de keuze van mijn motief voor deze prent mooi in het verlengde van mijn werk van afgelopen zomer”. T.H.

Najas Marina;  genoemd naar de Griekse  Naiaden of wel nimfen.
Familie;            Hydrocharitaceae
Bloeitijd;          juli-september
Geslacht;          éénslachtig, tweehuizig
Wortels;           vast in bodemslib
Stengels;          sterk vertakt, rechtop met stekels
Blad;                smal langwerpig en bochtig stekelig aan onderkant
Vrucht;             eenzadige dopvrucht of nootje 3-5mm
Bodem;            niet te ondiep stilstaand of zwak stromend water
                         matig voedselrijk, stikstofrijk, kalkhoudend zoet of brak
                         met een bodem bedekt met dik los organisch materiaal.
Zeldzaamheid; zeldzame soort

Zaden worden door watervogels gegeten en onverteerd verspreid over geheel Europa.

Het fraaie mapje is voor de vierde maal ontworpen door Cora Vries.
Het is gedrukt in hoogdruk, zeefdruk, folie- en stempeldruk op 320 grams
Pop ‘Set. 

De prent zelf blijft tot het laatste moment een verrassing. Ze is uitgevoerd in de zeefdruk techniek in twee drukgangen in een oplage van 180 exemplaren op 300 grams Somerset papier.
Voor alle Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar ligt een gratis exemplaar klaar. Voor niet-Vrienden is de prent te koop voor slechts € 20,00. Dit zijn een beperkt aantal exemplaren. 

Alleen al dit geschenk is een goede reden om Vriend te worden van het grafisch atelier!

We hopen u te zien tijdens onze Koppermaandag prent presentatie, tevens Nieuwjaarsreceptie op zondag 13 januari om 16:00 uur in het Grafisch Atelier Alkmaar.

 

Telefoon
072-5128075
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Duur van de tentoonstelling of activiteit


  • 13 januari 2019 16:00 - 18:00