Tentoonstellingen

Het Grafisch Atelier Alkmaar heeft een aparte tentoonstellingsruimte, soms wordt de lithografie ruimte eveneens benut. Er is een mooie vitrinekast en drie rekken met showmappen, waarin werk uit onze stock en bijzondere uitgaven.

Jaarlijks worden er zo’n 6 à 7 tentoonstellingen gehouden van alleen grafiek. GAA langs!

GAA Drukt Door - Grafiek Manifestatie

Activiteit
Datum: 19 juli 2018 20:00 - 15:00

Locatie: Grote of Sint Laurenskerk  |  Plaats: Alkmaar, Nederland

Schermafbeelding 2018 06 27 om 17.35.56

Dit jaar viert Alkmaar het 500 jarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk. Het wordt een feest met (inter)nationale allure.

Het Grafisch Atelier Alkmaar viert het feestjaar mee en presenteerd een manifestatie: 'GAA Drukt Door' waarin we een toekomstvisie tonen. We nemen de bezoeker mee naar de grafische wereld van het jaar 2518, 500 jaar de toekomst in. Daarnaast wordt tijdens deze manifestatie aandacht besteed aan de geschiedenis van grafiek. Zo komen verleden en toekomst samen. Wij doen dit door de kerk op te delen, waarbij de ene zijde het verleden behandelt en de andere zijde de toekomst inkijkt.

De boekdrukkunst is in 1450 uitgevonden door Johannes Gutenberg of Laurenz Janszoon Coster. Deze is zo’n 500 jaar geleden gebruikt voor het drukken van de Bijbel, waarmee grafiek en de kerk voor het eerst met elkaar werden verbonden.

Nu, 500 jaar later, heeft de Grote Kerk in functie grote veranderingen doorgemaakt en zal dit ook in de komende 500 jaar blijven doen. Net als de Grote Kerk maakt de grafische wereld, door de digitale media, een grote transitie door.

Wij als makers gaan aan de slag met dit vraagstuk: ‘Hoe ziet grafiek er over 500 jaar uit?’ Deze vraag staat centraal tijdens de manifestatie en zal kunstenaars, ontwerpers en andere deelnemers uitnodigen om hiermee te werken.

Er zullen een heleboel activiteiten plaatsvinden op het gebied van grafische kunst in de breedste zin van het woord: demonstraties, lezingen, masterclasses, Artists in Residence die in de Grote kerk aan het werk zijn; workshops voor kinderen en nog veel meer.
De gehele periode laten we een wisselende tentoonstelling van grafiek zien: kunstenaars van uit het hele land maar ook buiten Nederland hebben werk in gestuurd; de veelzijdigheid van grafiek wordt hier zonder meer duidelijk.

Al deze aandacht voor de grafische kunst en de uitoefening van het oude ambacht heeft als uiteindelijke doelstelling: behoud van het grafische ambacht als cultureel erfgoed, en een blik werpen op de toekomstige ontwikkelingen. 

Voor meer informatie over de manifestatie, het gehele programma en de planning gaat u naar onze website:
www.gaadruktdoor.wix.com/gaadruktdoor2018

V
anaf maandag 2 juli t/m 22 juli is het Grafisch Atelier Alkmaar gesloten, wegens 'GAA Drukt Door' in de Grote Kerk. 

 

Adres
Koorstraat 2
1811 GP Alkmaar, Nederland

 

Kaart


 

Duur van de tentoonstelling of activiteit


  • Van 22 juni 2018 20:00 tot 22 juli 2018 15:00
    dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag & zondag