Tentoonstellingen

Het Grafisch Atelier Alkmaar heeft een aparte tentoonstellingsruimte, soms wordt de lithografie ruimte eveneens benut. Er is een mooie vitrinekast en drie rekken met showmappen, waarin werk uit onze stock en bijzondere uitgaven.

Jaarlijks worden er zo’n 6 à 7 tentoonstellingen gehouden van alleen grafiek. GAA langs!

Expositie Jan de Haan

Tentoonstelling
Datum: 11 februari 2018 - 4 april 2018

Locatie: Grafisch Atelier Alkmaar  |  Plaats: Alkmaar, Nederland

Expositie Jan de Haan

Van 9 februari t/m 4 april laten we in het Grafisch Atelier Alkmaar de etsen van Jan de Haan zien. De opening vindt plaats op zondag 11 februari om 16:00 uur, deze wordt verricht door Martha Dirkmaat-Planting.

Nog net in ‘het jaar van de haan’, dat volgens de Chinese astrologie duurt tot 15 februari 2018, begint deze expositie in het grafisch atelier. Vlak na de presentatie van de Koppermaandagprent met fraaie haan, gemaakt door Sarai de Haan; een ‘hanig’ begin, geen kip die het snapt!

Misschien was u vorig jaar bij de grote expositie van Hercules Seghers, met werk van door hem geïnspireerde kunstenaars in het Rembrandthuis. Daar werd ook een ets van Jan de Haan getoond, evenals werk van zijn leermeester Ap Sok.


"Jan de Haan is een eigenzinnig etser en schilder. Typerend voor hem is de uitspraak: ,,Dromen, denken, maar vooral kijken is mijn vak. Elke dag leef ik in een wereld die ik nog moet maken.” De grondbeginselen van de etstechniek leerde hij op de Gerrit Rietveld Academie van Ap Sok en Lex Metz. Schilderles kreeg hij van Herman Gordijn. Maar zijn ‘grote leermeester’ is Hercules Seghers.

Net als Seghers is De Haan een inventief kunstenaar en bouwer van imaginaire landschappen. Via de door hemzelf ontwikkelde etstechniek, waarbij hij gebruik maakt van asfaltpoeder, bouwt hij zijn prenten op uit ontelbare, gracieuze lijntjes. Eerst wordt de ondertekening op de zinkplaat afgezet. Daarna worden minuscule asfaltdeeltjes neergestrooid en met het penseel geordend. Terwijl de korreltjes langzaam en minutieus met elkaar worden verbonden groeit, klimt en daalt de lijn. Als uiteindelijk de juiste zwart-wit werking in de compositie is bereikt, stopt het proces van verbinden. Dan wordt de compositie in poeder op de plaat vastgebrand.

Jan de Haan balanceert tijdens zijn werkproces steeds tussen abstractie en realiteit. In dialoog met zijn materiaal stuurt hij, maar laat zich ook leiden. Hij weeft het ene imaginaire takje voor het andere tot er een ‘echt’ landschap ontstaat. Hier en daar wordt in de ‘landschappen van de geest’ - die je als kijker moet leren lezen, liefst met een loep - de aanwezigheid van de mens gesuggereerd. Lange tijd fungeerde de ‘Hades’ als thema, en woedde er op de prenten een stevige brand. Recente werken zijn verstild. Maar iedere prent is complex, en ontstaat na verschillende etsfasen. Niet ongebruikelijk zijn tien á twintig tussenstaten. De laatste staat is puur kantwerk. Meestal beleeft de plaat drie drukken; twee op linnen, een op papier.

Elk jaar ontstaan een of meer herziene drukken. Jan de Haan stelt: “Met het oeuvre dat er nu ligt, kan ik eigenlijk mijn hele leven toe. In sommige, eerder gemaakte landschappen zet ik met mijn ‘martertjes’ een nieuwe wandeling uit. Zo’n ets, gedrukt op linnen of Belgisch katoen, herzie ik met olieverf. In grote lijnen blijft de compositie dezelfde, ik corrigeer details. Niet elke ets leent zich daartoe. Zo zal ik in bevroren tijdsbeelden als ‘Wave of fear’ of ‘Hades’ nooit ingrijpen. Ik streef naar twee nieuwe etsen van groot formaat per jaar. ‘Verdronken waanzin in augustus’, mijn laatste werk, is de eerste ets die ik uit vier grote delen heb samengesteld.”

Tekst: Martha Dirkmaat-Planting

Overgenomen van de website van Jan de Haan, www.jan-de-haan.nl

 Het Grafisch Atelier Alkmaar is geopend van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur.

 

 

Telefoon
072-5128075
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Doelenstraat 23
1811 KX Alkmaar, Nederland

 

Kaart


 

Duur van de tentoonstelling of activiteit


  • Van 11 februari 2018 tot 4 april 2018